Одржливо постапување со отпадот на територија на општина Гевгелија 6


ЗНАЕМЕ ЛИ ШТО ВНЕСУВАМЕ ВО НАШИОТ ОРГАНИЗАМ ❓❓❓
BPA – бисфенол А. Се користи како компонента на поликарбонатите, на епоксидните бои, за обложување на лименки. Отров со кумулативно дејство. Го внесуваме секојдневно. Кога ќе се наталожи во организмот, се однесува како хормон-естроген..
?Го има во пластичните шишиња за бебиња, шишињата за вода, пластични садови за храна. Се разградува на високи и ниски температури.
?ВОДАТА ВО ПЛАСТИЧНА АМБАЛАЖА ЧУВАНА НА МНОГУ ТОПЛО ИЛИ СТУДЕНО е загадена со бисфенол А ❗
Исто е и со другите видови пластична амбалажа во која се пакува храната.
Бисфенолот А го пореметува природниот хормонски циклус на организмот, делува на работата на штитната жлезда, на нервниот систем, го зголемува ризикот за добивање рак, дијабетес, срцеви болести.
Ознаката 7 и 3 покажува дека амбалажата содржи бисфенол А.
Избегнувајте загревање и ладење на храна/вода во таква амбалажа.
Подрржано од #цивикамобилитас

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*